דמויות מרכזיות בכתביו של ברוך כהנא
קרל מרקס
קורות חייו של קרל מרקס (1818–1883).
פילוסוף, כלכלן, היסטוריון ותאורטיקן פוליטי גרמני אשר נחשב לאחד ההוגים המשפיעים ביותר בעת החדשה. מרקס נולד בטריר שבגרמניה למשפחה יהודית שהתנצרה. הוא למד פילוסופיה, משפטים וכלכלה באוניברסיטאות בון, ברלין ויינה, והתמקד בניתוח המבנה החברתי והכלכלי.
מרקס כתב את יצירתו המרכזית, "הקפיטל" (Das Kapital), שבה ניתח את אופיו של הקפיטליזם, תהליכי הייצור, ניצול הפועלים ותופעת הניכור. הספר מציע ביקורת מעמיקה על הכלכלה הפוליטית ומנתח את הדינמיקה של הקפיטליזם ואת סיבות המשברים הכלכליים החוזרים בו. יחד עם פרידריך אנגלס, מרקס פרסם את "המניפסט הקומוניסטי" (The Communist Manifesto) בשנת 1848, שקרא לפועלים להתאחד ולפעול נגד דיכוי מעמדי.
מרקס תרם רבות לתפיסות המודרניות בכלכלה, סוציולוגיה ופוליטיקה. הוא הניח את היסודות למרקסיזם, שראה במאבק המעמדי את המנוע העיקרי של ההיסטוריה, ושאף להקמת חברה חסרת מעמדות. רעיונותיו השפיעו עמוקות על תנועות פועלים, מהפכות ותיאוריות כלכליות ופוליטיות, והם ממשיכים לעורר השראה ולחולל ויכוחים אקדמיים ומעשיים עד היום.

מרקס נחשב בעבר לאחד מחשובי ההוגים החברתיים שחיו אי פעם. תנועות רבות עוצמה -כמו הקומוניזם- הסתמכו על משנתו. אלא שלאחר נפילת המדינות הקומוניסטיות בסוף המאה שעברה, ירדה קרנו מאד, ורבים סבורים שאבד הכלח על תפיסותיו.
לדעתי, זוהי טעות גדולה. קריאה זהירה בחיבוריו מגלה עושר מחשבתי כביר, שרובו עדכני ורענן גם כיום. מרקס תיאר את ההיסטוריה כתולדות מאבקו של האדם לחירות, ושחרורו ההדרגתי מכבלי השעבוד לגורמים כלכליים. במשנתו הגיעה ההגות ההומניסטית לשיאה, ולדעתי אף תפיסה היסטוריוסופית רצינית אינה יכולה להתעלם מעקרונותיו (ואגב- למרות שהמעיט לעסוק באדם כפרט, אפשר להפיק מרעיונותיו גם הבנה פסיכולוגית עשירה ומרתקת).
אכן, גם טעויותיו היו גדולות. הגדולה שבהן, לדעתי, הייתה ניסיונו לתאר את מותר האדם- את כמיהתו לחירות, ליצירה ולשוויון חברתי, בלי להתייחס לצלם אלוהים שבו. במילים אחרות- האתאיזם שלו היה בעוכריו.
ברמה אישית, מחשבתו של מרקס השפיעה עלי באופן עמוק מאד, והייתה מיסודות המודל הפסיכוהיסטורי שהצעתי בספרי 'זאוס פרומתאוס ואלוהים' (מופיע ברשימת הספרים באתר הזה).
במאמרי 'האדם המצוי והחברה הרצויה' אני מנתח בהרחבה את משנתו של מרקס, ומראה את הדומה והשונה בין משנתו למשנת הרב קוק.